Image result for shiny hair

Rambut ni memang menjadi simbol kebanggan semua wanita. Even yang bertudung pun, mesti mereka idamkan rambut yang sihat, hitam bersinar. Tapi anda tahu atau tidak, caranya tanpa perlu berbelanja ratusan ribu ringgit?

Haaa ni Kak Ziana nak citer la, sikit tips dari kawan akak yang pernah masuk jadi top model sebuah syarikat kecantikan ni. Dia cakap senang aje nak ada rambut cecantik ni. Dan yang paling best, MURAH!!. Haa ni lah ada beberapa TIPS UNTUK RAMBUT HITAM BERKILAT dari dia.

 

 

1.Syampu

Image may contain: 1 person, text

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan rambut anda berkilauan secara semula jadi adalah untuk syampu untuk rasa.

Ramai wanita yang berfikir bahawa lebih kerap kita syampu, lebih baik rambut kita. Kami mengesyorkan agar anda mengeluarkan persepsi dari sekarang. Mencuci terlalu kerap akan menjadikan rambut anda kering.

Sebaliknya jika anda jarang syampu, rambut akan berminyak dan membosankan. Oleh itu, untuk mendapatkan rambut yang sempurna, syampu untuk rasa. 2-3 kali seminggu cukup untuk merawat rambut.

 

2.Memilih produk yang betul

Image may contain: 1 person, text

Yang kedua tidak terlalu menggantikan produk yang anda gunakan. Pilih produk yang sangat sesuai dengan anda, tetapi jangan terlalu sering berubah.

Sebagai contoh untuk syampu. Pilih syampu yang sesuai untuk anda. Kerana apabila anda cuba menukar syampu, tidak semestinya syampu sesuai untuk anda. Syampu yang tidak sesuai dengan rambut anda akan membuat rambut anda rosak, cepat jatuh, membosankan dan berminyak.

 

3.Rajin menyikat rambut

Image may contain: 1 person, text and closeup

Dengan tekun menyikat rambut, secara automatik membuat peredaran darah pada kulit kepala menjadi lancar, supaya nutrien yang diperlukan oleh rambut dapat dipenuhi dengan baik.

Sebaliknya jika anda tidak rajin menyikat rambut, rambut anda akan kelihatan membosankan dan kusut. Sudah tentu ia membuatkan anda tidak selesa dan tidak yakin dengan penampilan anda. yang perlu dipertimbangkan dalam menyikat rambut adalah dengan menggunakan sikat dengan bahan yang lembut, elakkan menggunakan sikat yang diperbuat daripada logam.

Gabungan gigi terpilih juga menyikat dengan gigi jarang, kerana tidak semua orang mempunyai rambut yang boleh memisahkan kacang soya apabila menggunakan sikat rambut bergigi.

4.Biarkan kering

Image may contain: 1 person, smiling, text and closeup

Cara keempat untuk membuat rambut bercahaya secara semulajadi adalah membiarkan rambut kering secara semula jadi selepas dibersihkan. Biarkan rambut anda yang basah kering secara semulajadi

Cukup lapkan dengan tuala kering supaya tidak terlalu basah. Kemudian biarkan rambut anda kering secara semula jadi.

Sekiranya anda perlu cepat dan terburu-buru, anda boleh menggunakan pengering rambut untuk mengeringkannya. Gunakan dengan suhu rendah dan jangan terlalu dekat dengan rambut. Gunakan dengan jarak minimum 15 cm dari rambut dan jangan biarkan ia tinggal di satu bahagian rambut lebih dari 15 minit.

5.Perapi rambut ditambah madu

No automatic alt text available.

Jika anda mahu rambut berkilau semulajadi, jangan lupa yang ini, perapi. Manfaat perapi untuk rambut juga penting. Untuk memaksimumkan hasil, kami akan menambah manis dengan satu juta manfaat, madu.

Campurkan 1 sudu perapi biasa dengan 1 sudu teh madu. Sapukan pada rambut seperti ketika memakai perapi. Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Ini akan membuat rambut anda bersinar dan juga lembut.