Image result for obese

Obesiti akan meningkatkan risiko masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Dengan senaman yang teratur, anda boleh meningkatkan jumlah kalori yang dibakar dan menyumbang kepada usaha kehilangan lemak anda. Walau bagaimanapun, mereka yang membawa berat badan berlebihan dan mula menggabungkan latihan ke dalam rejimen mereka harus mengambil langkah berjaga-jaga yang khusus untuk memastikan keselamatan ketika latihan mereka.

Oleh kerana individu yang gemuk membawa lebih banyak berat badan, aktiviti yang mereka lakukan berpotensi untuk meletakkan tekanan yang tinggi pada pergelangan kaki, lutut, pinggul dan punggung bawah mereka. Oleh itu, mereka harus memberi tumpuan terutamanya kepada aktiviti-aktiviti yang berimpak rendah.

Jogging, sebagai contoh, sangat memberikan stress pada sendi anda jika anda membawa berat badan berlebihan dan meningkatkan risiko kecederaan anda. Di samping itu, penting untuk memulakan perlahan dengan latihan anda dan secara beransur-ansur meningkatkan intensiti dan tempoh semasa anda membina ketahanan kardiovaskular.

Senaman Kardio Impak Rendah.

Image result for low impact cardio

 

Latihan kardio adalah yang paling berkesan untuk membakar kalori dan menyumbang kepada kehilangan lemak. Terdapat beberapa latihan kardio yang berimpak rendah yang boleh anda lakukan, termasuk berjalan kaki, berbasikal, berenang dan aerobik air.

Ambil lima minit pada awal senaman kardio anda untuk memanaskan badan dan kemudian lima minit lagi pada akhir sesi anda untuk secara beransur-ansur mengurangkan intensiti dan biarkan tubuh anda kembali ke tahap berehat.

Dalam latihan kardio anda, masukkan empat hingga lima latihan yang berlangsung 30 hingga 60 minit seminggu ke dalam jadual anda. 30 hingga 60 minit tidak perlu diselesaikan dalam satu sesi. Anda masih menerima faedah yang sama dan membakar jumlah kalori yang sama dengan satu latihan selama 30 minit seperti yang anda lakukan jika membahagikannya menjadi tiga sesi 10 minit yang berasingan.

Latihan Kekuatan

Image result for Strength Training obese

 

Latihan kekuatan membina otot tanpa lemak, yang seterusnya menyokong usaha mencapai komposisi badan yang sihat dan meningkatkan kadar metabolisme anda sehingga anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Mulakan mesin latihan berat, yang akan membolehkan anda bersenam tanpa banyak memberi kesan pada sendi anda. Rutin badan penuh termasuk seated chest press, shoulder press, leg press, leg extensions dan leg curls. Dapatkan dua latihan latihan kekuatan seminggu, dan mulakan dengan dua set 12 ulangan setiap latihan.

Aktiviti Harian

Image result for jogging obese

 

Anda boleh menyumbang secara signifikan kepada jumlah kalori yang dibakar setiap hari dengan memasukkan lebih banyak aktiviti fizikal ke dalam rutin harian biasa anda. American College of Sports Medicine mengesyorkan mengambil tangga bukan eskalator atau lif pada bila-bila masa yang anda boleh, meletak kereta anda lebih jauh dari pintu dan memasukkan berjalan kaki singkat pada waktu anda mahu pergi makan tengah hari anda dan sepanjang hari kerja anda.