Image result for 6 packs

Semua orang tahu yang lelaki memang mengimpikan abdomen yang ada berketul-ketul. Orang panggil 6 pack la senang. Tapi tak ramai yang akan mengaku sebab tak ramai yang sanggup nak buat latihan or senaman untuk bakar lemak perut tu sampai lahirnya 6 PACK IMPIAN mereka.

So bagi abang atau anda yang nak sado tu, sini Kak Ziana nak share cara untuk anda dapatkan 6 pack impian tu. Tak payah segan nak tanya dah. Ikut je tips yang ada ni.

Bagi ladies diluar sana, pakat-pakat la tag hubby, bf, laki anda, bagi perut depa tu cantik yep hehehe.

 

 

1.Mountain Climber

Image may contain: one or more people and text

Latihan Membentuk Perut Sixpack dengan Mountain Climber :

– Posisikan tubuh mirip gerakan Push-up
– Letakkan kedua telapak tangan di lantai
– Lipat kaki kanan ke depan
– Luruskan kaki kiri ke belakang
– Dengan cepat tukar posisi kaki kanan dan kaki kiri sehingga kaki kiri dilipat ke depan sementara kaki kanan lurus ke belakang
– Lakukan pergerakan ini sebanyak 30 kali

 

2.Spiderman Push Up

Image may contain: one or more people and text

Latihan Membentuk Perut Sixpack dengan Spiderman Push Up :

– Posiskani tubuh seperti pushup
– Tumpukan beban tubuh pada kedua telapak tangan
– Lutut kanan ditarik sampai siku tangan kanan
– Kembali ke posisi awal
– Lakukan untubahagian kiri juga
– Lakukan secara bergantian selama 30 kali

 

3.Jackknife Sit Up

Image may contain: 1 person, shoes

Latihan Membentuk Perut Sixpack dengan Jackknife Sit Up

– Berbaring lurus
– Luruskan lengan ke atas, di belakang kepala
– Ambil nafas
– Angkat pinggang sambil mengangkat kedua lengan Anda beserta kedua kaki anda (hingga tangan dan kaki bertemu di atas)
– Hembuskan nafas
– Kembali ke posisi awal
– Lakukan sebanyak 30 kali

 

4.Hip Extension

Image may contain: one or more people

Latihan Membentuk Perut Sixpack dengan Hip Extension :

– Berbaring lurusĀ 
– Kedua kaki diletakkan atas swiss ball
– Kedua tangan rileks di sisi tubuh
– Angkat kedua kaki secara bergantian ke atas
– Ulangi 10 kali untuk kaki sebelah

 

5.Pulse Up

Image may contain: one or more people and text

Latihan Membentuk Perut Sixpack dengan Pulse Up :

– Berbaring dalam posisi terlentang
– Posisikan kedua tangan di samping tubuh
– Angkat kedua kaki dari lantai
– Angkat lutut ke atas membentuk sudut 90 darjah
– Angkat kedua kaki lurus ke atas
– Kembali ke posisi semula
– Ulang 3 set, setiap set dengan 10 ulangan