Image result for drinking after workout

Bersenam dan bersukan akan menyebabkan badan kita berpeluh dan kehilangan banyak cecair. Apabila badan kita tak cukup air, benda pertama ayng akan kita rasa mestilah dahaga. Tetapi anda mesti risau takut terminum air berkalori tinggi kan? Yela dah workout penat-penat, takkan nak ganti balik lemak yang dah cair tu.

So ni Kak Ziana nak share kat anda semua, 5 Minuman yang boleh anda ambil selepas sesi bersenam anda. Sedap, sihat dan dijamin dapat menghilangkan rasa dahaga anda.

 

 

1.Air Kelapa

Image may contain: indoor

Air kelapa adalah minuman penuh dengan elektrolit dan antioksidan. Menurut satu kajian, air kelapa mempunyai lima kali lebih banyak kalium (elektrolit penting yang hilang dalam peluh yang membantu dengan penyimpanan karbohidrat) daripada minuman sukan yang tipikal, menjadikannya kuasa penghidratan semulajadi.

 

2.Jus Oren

Image may contain: drink

Gula semulajadi dalam jus oren (lebih baik diperah baru, atau sekurang-kurangnya bukan dari jus cocentrate) memberi tubuh anda bahan bakar yang sangat diperlukan.

OJ meningkatkan sistem tubuh anda dengan karbohidrat dan kalium, tetapi tidak seperti kebanyakan minuman sukan, ia juga penuh dalam vitamin C. Untuk latihan yang kurang intensiti, potong jus oren anda dengan air masak biasa untuk menurunkan kandungan gula.

 

3.Susu Coklat

Image may contain: drink and coffee cup

Anda tidak akan berfikir, tetapi susu coklat seolah-olah menjadi kewajiban hari ini untuk peminat kecergasan. Ia berkrim, lazat, dan setanding dengan Gatorade untuk manfaat pemulihan senaman.

Susu coklat mendapatkan tubuh anda protein, kalsium dan karbohidrat penting yang diperlukan untuk menambah otot anda selepas jangka masa panjang atau latihan berat badan di gym.

 

4.Greek Yogurt

Image may contain: text

Menggunakan sesuatu seperti susu atau yogurt, dengan atau tanpa gula manis, akan memberikan karbohidrat bagus, protein berkualiti baik dan beberapa natrium dan kalium.

 

5.Protein Shake

Image may contain: drink

Mengambil protein shake selepas latihan bina badan adalah salah satu cara yang terbaik untuk mendapatkan protein ke dalam badan supaya protein boleh dihantar ke otot anda, untuk proses penyembuhan kepada otot yang telah diregangkan semasa latihan.