Image result for paprika

Paprika ni berasaskan serbuk cili benggala kering dan sangat popular untuk kawan-kawan kita yang tengah berdiet. Tabur aje atas kepingan dada ayam, atas fillet ikan atau atas mana-mana protein kegemaran anda semua, mesti sedap.

So ni Kak Ziana nak share kebaikan serbuk paprika kepada kita dari segi kesihatan.

 

 

1. Menurun Tekanan Darah

Image may contain: food and text

Kualiti ini boleh dikaitkan dengan kehadiran capsaicin dalam paprika, walaupun ia lebih rendah dibandingkan dengan lada lain. Capsaicin membantu menurunkan tekanan darah dengan melegakan saluran darah.

 

2.Anti-radang

Image may contain: food
Paprika mempunyai ciri-ciri anti-keradangan yang hebat dan sangat bermanfaat untuk orang-orang yang mengidap penyakit autoimun dan keradangan. Ia berguna untuk melegakan bengkak yang disebabkan oleh arthritis serta sakit dan sakit lain di dalam badan.

3.Membekalkan tenaga

Image may contain: food
Paprika merupakan sumber penting vitamin B6, yang merupakan koenzim. Dalam erti kata lain, adalah penting untuk membolehkan 100 enzim lain untuk melaksanakan fungsi mereka dengan sempurna.

Mereka memulakan reaksi biokimia dalam badan yang mencipta tenaga, memberikan glukosa semasa menghasilkan neurotransmitter dan hemoglobin.

Rempah ini juga mengandungi besi, yang membawa oksigen ke seluruh tubuh dan merupakan komponen dari banyak protein.

4.Membantu pencernaan

Image may contain: text

Paprika membantu dalam pencernaan dengan menormalkan asid di dalam perut. Ia adalah perangsang yang hebat, yang memudahkan penghadaman dengan meningkatkan air liur dan asid perut.

Ia boleh digunakan untuk merawat senak. Walau bagaimanapun, dos tinggi paprika boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan lain, jadi dinasihatkan untuk berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan paprika untuk tujuan ini.

5.Mengelakkan Anemia

Image may contain: text

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, paprika mengandungi besi, yang terlibat dalam pembentukan sel darah merah.

Selain itu, banyak vitamin C dalam rempah ini membolehkan tubuh menyerap zat besi. Dengan cara ini, kemasukan paprika dalam diet anda dapat membantu mencegah anemia.