Kanser merupakan penyakit pembunuh nombor 1 di Malaysia. Penyakit ini kini dihidapi tak kira jantina mahupun usia.

Pasti yang tahu bahawa kanser adalah penyakit yang sukar diubati malah biasanya pesakit kanser akan berakhir dengan kematian.

Oleh itu, wajar untuk semua mengambil langkah pencegahan sebelum dijangkiti kanser. Dan tahukah anda, anda boleh mencegah kanser melalui pemakanan yang betul.

Berikut merupakan 8 makanan harian kita yang mampu mencegah kanser.

 1. BUNGA KUBIS

Bunga Kubis mengandungi sulforaphane, sebatian yang telah terbukti mempunyai kesan anti-kanser. Sulforaphane dilepaskan apabila bunga kubis dipecahkan, jadi tumpuan kepada mengunyahnya sebelum menelan. Kompaun ini bertujuan dan memusnahkan sel-sel kanser tertentu tanpa merosakkan sel-sel sihat anda.

Terdapat banyak resipi mengenai bagaimana anda boleh menambah kembang kol untuk makanan anda. Bunga Kubis dan brokoli mempunyai kesan yang sama, jadi tambah brokoli ke senarai makanan juga.

2. LOBAK MERAH

Walaupun lobak kebanyakannya dianggap baik untuk seseorang penglihatan mata, penyelidikan dari sepuluh tahun yang lalu menunjukkan bahawa mereka juga baik terhadap beberapa jenis kanser, satu daripadanya adalah kanser prostat.

Satu kajian telah dilakukan ke atas tikus yang diberi makan pengambilan lobak merah dan kajian menunjukkan bahawa lobak merah boleh menghentikan pertumbuhan kanser prostat. Lobak mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain juga, tidak ada sebab untuk tidak makan mereka!

3. AVOCADOS

Tidak ramai yang peminat buah-buahan ini, tetapi avokado sebagai makanan yang begitu bermanfaat, malah ia adalah antara perkara mesti mempunyai di dapur anda. Avokado mempunyai banyak nutrien, kebanyakannya antioksidan yang telah terbukti untuk mengurangkan risiko beberapa bentuk kanser.

Avokado juga mempunyai jumlah yang tinggi lemak monotaktepu sihat. Ini adalah buah-buahan yang tinggi lemak, yang pasti menarik, memandangkan bagaimana kebanyakan buah-buahan lain yang sangat rendah lemak atau bebas lemak, dan avokado sebenarnya boleh membantu anda menurunkan berat badan dan bukan sebaliknya.

Sebagai makanan, mereka sangat serba boleh. Anda boleh membuat guacamole daripada itu, menambah keping sandwic atau bercampur dengan buah-buahan lain untuk membuat jus atau smoothie.

4. BROKOLI

Brokoli adalah salah satu yang terbaik pejuang kanser semula jadi terhadap pelbagai jenis kanser. Kolon dan kanser pundi kencing adalah antara dua kanser bahagian yang boleh dirawat atau dicegah apabila makan brokoli. Simpan dirempat yang segar, sejuk beku atau pra-masak, ia masih mengekalkan kebanyakan nilai pemakanan!

Tahap serat yang tinggi dalam brokoli juga boleh membantu dengan penghadaman anda, jadi brokoli adalah sayur-sayuran yang bermanfaat untuk kesihatan anda makan kerap.

5. TOMATO

Tomato yang sihat dan lazat pada masa yang sama. tomato yang dimasak membantu badan anda mengeluarkan lebih lycopene, fitokimia tertentu yang menyediakan manfaat melawan kanser. Tomato juga menyediakan anda dengan banyak antioksidan untuk badan anda, dan dikenali untuk menjadi berguna untuk merawat atau mencegah kanser prostat.

Terdapat banyak cara untuk makan tomato, ia boleh dimakan mentah atau dimasak dengan hidangan, atau dicampur untuk membuat jus juga.
Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlobal Market Finder
About Google TranslateCommunityMobileAbout GooglePrivacy & TermsHelpSend feedback

6. WALNUT

Mahu mengelakkan kanser payudara atau kanser prostat? Walnut adalah jawapan terbaik. Ia mengandungi banyak omega 3, sejenis asid lemak yang memberi manfaat kepada kesihatan seperti mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan mengurang kolestrol tinggi. Walnut biasanya diambil sebagai sarapan pagi atau sebagai snek di waktu malam.

7. BAWANG PUTIH

Memakan bawang putih memberikan banyak manfaat kepada kesihatan. Salah satu daripada yang sudah tentu adalah ia membantu mencegah kanser.

Bawang putih dikatakan dapat menghentikan sel-sel kanser daripada membiak dan merebak. Ia juga mempunyai kesan anti-virus dan anti-bakteria yang bertindak seperti antibiotik yang boleh bekerja dengan baik terutama terhadap jangkitan kulat.

8. HALIA

Kajian telah menunjukkan bahawa halia sebenarnya berfungsi lebih baik daripada ubat kanser dalam menentang sel-sel kanser. Ini terutamanya yang dinyatakan dalam kajian yang dilakukan dalam mencegah sel-sel kanser prostat.

Selain itu, ia juga mempunyai ciri-ciri anti radang dan boleh membantu sebagai penawar terhadap mabuk. Jika anda cenderung untuk mengalami mabuk, makan beberapa kulit halia kering atau rebus halia dengan air untuk membuat air halia atau teh.

SUMBER : OHMEDIA