Image result for ankle weights

Dengan berat dari 3 hingga 20 paun, memakai ‘Ankle Weights’ di pergelangan kaki menyebabkan lebih banyak rintangan untuk otot badan kita untuk bekerja. Walaupun ada kesan sampingan positifnya terhadap kekuatan otot, berat tambahan juga dikaitkan dengan kecederaan fizikal. Sebelum yuolls beli dan melabur dalam aksesori kecergasan jenis ini, tanya dulu fisio anda sama ada beliau mengesyorkannya untuk anda atau tidak.

Dalam blog entri kali ni, Kak Ziana nak share kesan baik dan buruk memakai Ankle Weights kepada kita dalam jangka masa pendek, mahupun panjang.

 

 

Membina Kekuatan dan Bentuk Otot

Image result for leg muscle

Pusat Perubatan Universiti Maryland mengatakan bahawa otot-otot di bawah badan anda – kaki, punggung, dan paha – akan menjadi lebih kuat apabila anda menggunakan Ankle Weights . Tetapi UMMC juga menasihatkan supaya tidak melakukan latihan berimpak tinggi ketika memakai peralatan ini untuk mengelakkan kerosakan pada sendi anda.

 

Menguatkan Sistem Kardiovaskular Anda

Image result for Boost Your Cardiovascular System

Ankle Weights menyebabkan jantung anda mengepam lebih cepat ketika latihan kardiovaskular lalu  mengoptimumkan peredaran darah dan mereka juga meningkatkan penyerapan oksigen. Menurut pembantu profesor UC San Francisco Orthopedics Anthony Luke, Ankle Weights meningkatkan manfaat kardio, tetapi tidak tanpa bahaya berpotensi: Impak yang lebih besar pada sendi anda mungkin menyebabkan kecederaan dan anda mungkin lebih baik melakukan senaman kardio tanpanya.

 

Mengembalikan Kekuatan Lutut

Image result for Muscular Knee

Selepas menjalani pembedahan lutut, sangat penting bagi pesakit untuk terus menjalani proses penyembuhan lutut untuk memastikan ia mudah bergerak dan cukup kuat untuk menyokong berat badan mereka. Akademi Ortopedik Amerika mengesyorkan latihan yang berlainan penting untuk pemulihan lutut selepas pembedahan. Dalam sesetengah kes, seperti ini, Ankle Weights meningkatkan manfaat senaman lutut.

 

Mengurangkan Gejala POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome)

Image result for Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome

Masalah kesihatan boleh dikesan dengan peningkatan denyutan jantung yang meningkat secara tiba-tiba sebanyak 30 denyut atau lebih per minit ketika anda berdiri,Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome – POTS – menyebabkan darah berkumpul pada bahagian tubuh bawah anda. Rangkaian Maklumat Dysautonomia, sebuah organisasi yang menyebarkan maklumat tentang POTS, mengatakan bahawa memakai Ankle Weights menyebabkan darah yang berkumpul di sekeliling pergelangan kaki anda untuk bergerak ke tempat lain apabila otot bekerja lebih keras untuk bergerak.