kambingKebaikan Susu Kambing

Susu kambing kaya dengan protein, enzim dan vitamin A. Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah. Diperakui oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu kambing boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulser.

Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil. Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

Susu kambing segar rasanya sedap, sedikit manis dan berlemak. Susu kambing yang segar dan baru diperah tidak berbau. Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik. Di bawah ini ada 7 kebaikan susu kambing terhadap kita yang mengambilnya.

 

 

  1. Reaksi kepada Keradangan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa salah satu manfaat utama susu kambing adalah bahawa ia boleh memberi manfaat kepada keradangan. Satu lagi sebab mengapa ia adalah lebih mudah untuk mereka yang mengalami keradangan usus minum susu kambing, dan bukannya susu lembu.

 

  1. Ejen Metabolik

Meningkat keupayaan untuk metabolisme besi dan tembaga, terutama di kalangan individu yang mempunyai masalah penghadaman dan penyerapan terbatas. Selain minum susu kambing, anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi enzim pencernaan untuk membantu.

 

  1. Lemak yang lebih kecil

Saiz molekul lemak dalam susu kambing adalah lebih kecil daripada yang terdapat dalam susu lembu. Ini menjadikan susu kambing lebih mudah dihadam.

 

  1. Tinggi Asid Lemak

susu lembu mempunyai asid lemak kira-kira tujuh belas peratus, purata susu kambing tiga puluh lima asid peratus lemak, menjadikannya lebih berkhasiat sihat. Malah, sehingga 50% daripada orang dengan intoleransi laktosa terhadap susu lembu mendapati bahawa mereka dengan mudah boleh mencerna susu kambing, terutamanya jika ia adalah mentah.

 

  1. Kaya dengan kalsium

Susu kambing juga mengandungi jumlah kalsium yang tinggi asid triptofan amino, dan kesan sampingan yang kurang dari  susu lembu. Ia adalah salah satu daripada makanan yang kaya dengan kalsium.

 

  1. Kurang toksik daripada susu lembu

Susu lembu dipam penuh dengan hormon pertumbuhan lembu serta bahan yang dikenali sebagai somatotropin bovine, hormon tertentu untuk meningkatkan pengeluaran susu dengan cara yang luar biasa, kambing jarang dirawat dengan bahan ini. Oleh kerana penggunaannya di pinggir pertanian besar, susu kambing bukan sahaja lebih berkhasiat untuk anda, tetapi juga kurang toksik.

 

  1. Boleh Tingkatkan Sistem Imun

Susu kambing mempunyai mineral, selenium, mineral penting utama dalam mengekalkan sistem imun yang kuat dan berfungsi secara normal.