Image result for detox drinks

Sekarang ni memang trending kalau nak kurus dengan cepat, minum je air detox. Yup memang betul, air detox ni memang banyak membantu dalam menyingkirkan banyak benda tak elok dalam badan kita. Plus dengan pelbagai jenis air detox yang sedap-sedap yang anda boleh buat buat.

Tapi anda tahu ke apa kebaikan sebenar air detox ni? Ke anda semua ni main sedut je sebab orang lain pun buat? Haha nevermind, ni Kak Ziana nak share fungsi air detox yang sebetulnya.

 

 

1.Keluarkan Toksin

Image may contain: 1 person, smiling, text

Kehidupan kita zaman kini banyak terdedah kepada toksin seperti bahan kimia, pengawet dalam makanan dan pencemaran air serta udara.

Toksin ini tersimpan dalam tisu-tisu badan dan setiap sel, termasuk OTAK! Toksin juga punca kulit jadi kusam dan tidak bermaya serta berjerawat.

 

2.Menguatkan Sistem Imunisasi

Image may contain: 1 person, text

Semakin banyak pencemaran dan toksin dalam badan, sistem imun kita akan semakin lemah. Detoks secara kerap dapat memperbaiki semula tahap kekuatan sistem imun dan mengawal jangkitan.

 

3.Mengurangkan Berat Badan

Image may contain: text

Toksin menyebabkan keupayaan untuk badan membakar lemak semakin berkurangan. Ini seterusnya akan menyebabkan berat badan mudah bertambah dan mula mengundang berbagai penyakit seperti diabetes, masalah jantung dan darah tinggi.

Detoksifikasi membantu mengurangkan toksin dalam sel lemak dan meningkatkan metabolisma tubuh badan.

 

4.Tingkatkan Tenaga

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

Detoksifikasi akan meningkatkan semula tahap tenaga kerana pencemaran dan logam yang meingkatkan stress tubuh semakin berkurangan. Kita akan berasa lebih semangat secara mental, fizikal dan mampu mengawal emosi dengan baik.

Masalah tidur juga semakin berkurangan serta tidak perlukan tidur yang lama untukl kembali bertenaga.

 

5.Menyihatkan Minda dan Emosi

Image may contain: 1 person, smiling, text and closeup

Apabila sistem tubuh badan berjalan dengan lancar, perubahan emosi dan mental akan bertambah baik.

Kita dapat menjalankan tugas dengan lebih waras, mudah berbincang dan dapat mengawal perasaan dengan baik serta mampu menganalisa sesuatu dengan tangkas.