Image result for joint pain

Sendi kita ni makin meningkat umur, makin lemah. So kita kena lah tahu cara untuk kekalkan kekuatan sendi supaya kita mudah nak bergerak,mudah nak beribadat dan mudah untuk kita beraktiviti sampai kita tua nanti.

So ni lah Kak Ziana nak citer sikit, 5 jenis makanan yang baik untuk sendi kita. Amalkan pemakanan ni, tak mustahil kesihatan sendi kita terjamin.

 

 

1.Apple

Image may contain: food

Buah satu ini adalah buah yang berkhasiat tinggi sehingga apabila dimakan secara teratur ia akan menjauhkan kita daripada pelbagai penyakit.

Quercetin yang kandungan antioksidan membantu pembentukan kolagen. Malah kandungannya juga yang akan menyebabkan kerosakan kepada badan boleh dicegah dengan betul.

Ingatlah bahawa kolagen adalah penting untuk sendi dan mendapatkan lebih banyak kandungan quercetin, kemudian makan epal pada kulit.

 

2.Betik

Image may contain: fruit and food

Buah yang kita ketahui sebagai buah larutan sembelit ini adalah buah yang sihat untuk tulang dan sendi. Buah-buahan yang mengandungi vitamin C tinggi dapat mengatasi masalah sendi.

Bukan sahaja vitamin C , kandungan beta-karoten dalam buah juga akan mengekalkan kesihatan sendi supaya tidak mudah menyerang keadaan yang tidak baik.

 

3.Almonds

Image may contain: food

Biji jenis ini digunakan secara meluas sebagai makanan ringan kerana ia mengandungi antioksidan dan vitamin E sangat baik untuk mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Untuk perlindungan membran luar sel sendi, anda juga boleh menyimpannya dari kerosakan dengan memakan badam setiap hari.

 

4.Ikan Tenggiri

Image may contain: outdoor

Sama seperti ikan salmon, ikan tenggiri kaya dengan vitamin D plus omega-3 sehingga dapat mencegah semua bentuk keradangan pada sendi dan tulang.

Ikan tenggiri boleh dimakan seli dengan ikan salmon supaya anda tidak bosan lagi. Oleh kerana kandungan omega-3 yang tinggi, otak secara automatik akan sentiasa mengekalkan kesihatan fungsinya.

 

5.Yogurt

No automatic alt text available.

Salah satu produk tenusu ini juga kaya dengan kalsium dan vitamin D yang pastinya boleh dimakan dengan kerap untuk meningkatkan kesihatan tulang dan sendi.

Hanya pilih yogurt yang bebas dari lemak atau lemak rendah untuk selamat dalam memenuhi keperluan kalsium badan setiap hari.