Image result for high sugar foods

Jangan ingat apabila makanan tu ada tulis “sugar free” bermaksud ia bebas dari gula sepenuhnya. Actually, makanan tu sendiri dah ada gula dalamnya. Tu yang ada makanan kita kena jaga jumlah pengambilannya.

So ni Kak Ziana nak citer kat anda, 5 MAKANAN YANG TINGGI KANDUNGAN GULA tanpa kita sedar. Akak sendiri pon terkejut tau huhu.

 

 

1.Susu

Image may contain: indoor

Susu adalah penting sebagai pengambilan kalsium untuk badan, tetapi jangan keterlaluan dalam memakannya. Anda juga boleh menggantikan keperluan kalsium dengan jenis makanan lain.

 

2.Yogurt

No automatic alt text available.

Yogurt dengan pelbagai rasa lazat, tetapi ternyata terdapat banyak gula yang terkandung di dalamnya. Anda harus menikmati yoghurt biasa dan menambah percikan buah-buahan yang sihat di atasnya.

 

3.Energy bar

Image may contain: food

Sesetengah jenis makanan ringan yang ditawarkan untuk menambah tenaga dan juga mengenyangkan. Ini kerana kandungan gula yang terkandung di dalamnya.

Gantikan snek yang meningkatkan tenaga dengan telur rebus yang lebih sihat.

 

4.Epal merah

Image may contain: food

Apple adalah antioksidan yang baik untuk kesihatan. Malangnya, terlalu banyak memakan epal, terutama merah, ia memberikan pengambilan gula berlebihan dalam tubuh.

 

5.Salad dressing

Image may contain: food

Beberapa jenis salad dressing adalah campuran cuka raspberry dan bahan-bahan lain yang mengandungi gula tinggi.

Oleh itu, campuran minyak zaitun, jus limau, garam, dan beberapa rempah lain perlu mula ditaburkan di atas salad.