Image result for squatting

Pepatah lama yang mengatakan  anda perlu mencangkung untuk mendapatkan  kaki yang besar adalah sinonim dengan makan besar untuk mendapatkan tubuh yang besar atau melaksanakan kardio untuk mendapatkan tanpa tubuh tanpa lemak. Terdapat beberapa merit sebenar untuk pergi bersama-sama dengan tanggapan bahawa squat/cangkung  dalam bentuk yang terkenal danmempunyai  manfaat yang cukup  besar.Back Squats , front squats , box squats ,  Bulgaria split squats,  Jefferson squats, Zercher squats, prisoners squats , goblet squats, anda namakan mereka, mereka semua memerlukan perkara yang sama (walaupun, pemindahan yangmempunyai beban yang berbeza) fungsi biomekanik untuk membantu memninalebih otot dan kekuatan pada  bahagian badan yang lebih rendah.

 

Untuk yakin dengan faedah itu, seseorang itu perlu menjalani upacara wajib dan melalui pengalaman sebenar, mencangkung dengan betul dilakukan untuk meraih kekuatan otot . Selain itu, ini akan mengambil masa berminggu-minggu di dalam gym sehingga  otot menentukan apabila set itu patut ditamatkan. Dan kemudian apabila sembuh dan lakukannya sekali lagi. Pelbagai betul gerakan, bentuk dan fungsi  adalah satu  kemestian supaya tidak hanya mengelakkan kecederaan dan risiko, tetapi juga untuk mendapatkan kelebihan kekuatan untuk melakukan activiti squats ini pada hari yang lain.

Berikut adalah 20 sebab, bagi semua maksud dan tujuan, squats/mencangkung. Sekali lagi, tidak semestinya sesuatu yang mutlak dalam kehidupan, tetapi pastinya amat berbaloi . Jadi, tinggalkan ego anda di pintu, squat/ mencangkung dengan betul  dan mungkin ini  kali pertama anda lakukannya, pastikan ianya merupakan activiti yang menyeronokkan

 

 

 1. Squats membina otot di seluruh badan

Image result for build up muscle

Bukan sahaja mereka membina otot dan kekuatan pada quadriceps, hamstrings dan betis, mereka juga mewujudkan persekitaran yang ideal di seluruh badan. Selain daripada melepaskan testosteron dan pertumbuhan hormon, squats menyediakan persekitaran yang sangat anabolik untuk semua kawasan lain berkembang apabilasudah terlatih. Jika anda mahu untuk meningkatkan jisim otot dan kekuatan dalam semua bidang, squats/mencangkung akan membantu anda sampai ke sana.

 

 1. Squats membakar lebih banyak lemak

Image result for burn body fat

Otot membakar lemak. Lebih  banyak otot membakar lebih banyak lemak. Mencangkung adalah cara yang sangat berkesan untuk membakar lebih banyak lemak. Lebih banyak otot yang anda ada di tubuh anda, lebih banyak kalori anda akan membakar semasa latihan dan semsa berehat. Jika anda ingin mendapatkan tubuh  tanpa lemak,  teruskan usaha  mencangkung anda.

 

 1. Squats sangat berfungsi untuk kesihatan badan

Image result for squatting

Ya, mencangkung  gaya sekolah lama akhirnya telah disebut dan berfungsi  dengan sangat bagus. Orang selalu fikir squats/mencangkung adalah  latihan yang dikhaskan untuk atlet  dan ahli bina badan peringkat tertinggi sahaja,tetapi  mencangkung telah menjadikan ianya dari satu pergerakan senaman yang selalu dielak kepada salah satu latihan senaman yang sangat berfungsi penting. Mencangkung boleh dikaitkan dengan pelbagai aktiviti kehidupan sebenar yang membantu untuk mengelakkan kecederaan dan meningkatkan kecekapan dalam kehidupan seharian.

 

 1. Squats membantu mengekalkan mobiliti

Image result for squatting maintain mobility

Dengan hanya meningkatkan kekuatankeseluruhan  bahagian badan  yang lebih rendah, squats membantu mengekalkan mobiliti . Tambahan pula, dengan melakukan squats dalam pelbagai  cara yang boleh menguatkan otot kaki  membolehkan anda  membantu mencegah kelemahan dan meningkatkan kekuatan semasa melakukan sebarang aktiviti mudah alih yang berprestasi tinggi.

 

 1. Squats mengekalkan keseimbangan

Image result for stabilizing in squat mobility

Mewujudkan lebih keseimbangan seterusnya akan  memudahkan lebih banyak kekuatan  dan membantu anda untuk membangunkan lebih banyak jisim otot . Ini juga menterjemahkan kepada pergerakan lain seperti deadlifts, Barbell bent over, push press, clean and press untuk bahagian atas badan dan membantu mewujudkan asas keseimbangan dan fungsi untuk  bahagian badan lain yang lebih rendah  seperti lunges, single leg squattsi dan leg pressess

 

 1. Squats meningkatkan prestasi

Image result for performance in training

Bukan sahaja squats akan memberikan  kekuatan pada kaki anda, ia  juga akan meningkatkan prestasi dengan membantu anda melompat lebih tinggi dan berjalan lebih cepat. Ini penting bagi mereka yang terlibat dalam sukan sama ada untuk pemain berpasukan ataupun merekan yang betanding pada hujung minggu. Squats berkhidmat untuk meningkatkan prestasi yang merangkumi pelbagai sukan (bersama-sama dengan keseimbangan dan pergerakan). Mereka benar-benar senaman  yang amat bagus dan diterima satu dunia.

 

 1. Squats mencegah kecederaan

Image result for injury prevention

Dengan mengukuhkani otot di bahagian badan yang lebih rendah, squats amat berfaedah untuk mencegah kecederaan jika dilakukan dengan betul. Pergerakan otot  amat berkuasa untuk bekerja secara sinergi dan serentak bagi memupuk lebih kestabilan dan pengukuhan otot yang lemah di sepanjang pelbagai gerakan, supaya risiko kecederaan dapat  disimpan pada tahap minimum.

 

 1. Squats memperkukuhkan teras anda

Image result for improve core strength

Squats sebenarnya membantu kawasan tubuh teras, iaitu kawasan perut,  dengan cara yang sungguhberkesan dan cekap. Tambahan pula, kajian telah membuktikan  pengukuhan  ini adalah lebih hebat daripada kaedah tradisional. Jadi, jika anda mahu lebih kuat, abs ketat, pastikan  anda lakukan activiti mencangkung.

 

 1. Squats menguatkan sendi

Image result for improve joints strength

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, squats mempunyai keupayaan, apabila dilakukan dengan betul, dapat  mengukuhkan sendi dan mengelakkan kecederaan. Pinggul, lutut dan buku lali sendi semua bekerja bersama-sama untuk mengangkat beban. Beban ini diedarkan merentasi sendi yang  dipilih untuk kekuatan yang  lebih dan kurang tekanan pada mana-mana satu sendi tertentu. The leg -extention, sebagai contoh, cenderung untuk meletakkan kebanyakan tekanan mengangkat semata-mata pada lutut meningkatkan risiko kecederaan.

 1. Squats praktikal

Bukan sahaja squats berfungsi, mereka juga praktikal yang boleh diterjemahkan kepada banyak tugas-tugas seharian. Bekerja di luar rumah, bermain dengan anak-anak anda, bermain permainan pickup bola keranjang semua boleh mendapat manfaat daripada squats/mencangkung.

 1. Squats boleh dilakukan dalam pelbagai cara

Dari ‘full on barbell squats’ ke ‘bodyweight prisoner squats’, mencangkung mempunyai senarai yang panjang dan pelbagai  variasi teknik  untuk dipilih. Juga, ia adalah sangat cepat menyesuaikan diri kepada beberapa teknik intensiti  seperti penggunaan rantai(chains), band dan boxes, high rep training, rest / pause dan lain lain lagi

 1. Squats adalah murah

Squats tidak memerlukan mesin mahal atau peralatan semasa melakukannya. Rak  boleh digunakan atau sepasang dumbbells, adalah semua yang anda perlukan untuk memulakan squats. Squats Overhead, squats kettlebell, dumbbell squats ,semuanya memerlukan peralatan yang minimum.

 1. Squats boleh dilakukan di mana-mana

Dari rumah anda atau di gym, squats adalah senaman yang boleh dilakukan dimana-mana sahaja. Sekali lagi,ia  tidak memerlukan keahlian gimnasium atau peralatan yang mahal, rutin seperti 100 rep bodyweight squats, Bulgaria Split squats dan prisoners  squats boleh dilakukan di dalam bilik hotel, di pantai atau di taman permainan  sebagai sebahagian daripada latihan silang.

 1. ‘The squats rack’ biasanya kosong

Ini, sudah tentunya benar hanya jika seseorang itu tidak melakukan curls dalam squats racks. Kebanyakan orang di gimnasium hari ini menjauhkan diri dari squat rack dan sebahagian besar  melakukan latihan kaki sekaligusi. latihan kaki adalah sukar, kejam dan memerlukan kekuatan dan fokus untuk meraih hasil yang ketara. ‘ The leg press ’kadang-kadang telah  diambil tetapi squat rack biasanya kosong

 1. Melakukan squats akan menghalang orang daripada melakukan curls dalam squat rack

Anda telah melihat mereka: orang-orang yang  melakukan curls dalam squat rack! Mereka melaksanakan satu usaha yang boleh dilakukan dimana mana sahaja di gym.. Tetapi genius ini merasakan mereka memerlukan bar yang tinggi  dan terlalu malas untuk mengambilnya dari tanah, jadi mereka perlu mempunyai ia pada tahap ketinggian yang selesa untuk  mereka bengkok ke belakang  dan melencong berat badan .Padahal anda menunggu dengan sabar untuk mereka untuk memeriksa telefon bimbit mereka antara 10 tempoh minit berehat.

 1. Squats akan meningkatkan kuasa

Ia mengambil banyak usaha untuk menerobos keluar dari bahagian bawah mencangkung/ bottom of squat. Mempunyai pelbagai titik beban bersama-sama dengan pelbagai  jenis gerakan, menjanakan dan mewujudkan satu bentuk  tenaga unik  pada bahagian badan yang lebih rendah  juga boleh diterjemahkan kepada pergerakan-pergerakan  lain di gym dan sukan.

 1. Squats adalah merendah diri/sama rata

Adakah anda mempunyai bench press yang mengagumkan? Adakah anda curl banyak? Bagaimana dengan squat/ mencangkung anda? Jika anda memerlukan pemeriksaan ego,cuba  a true deep squat.. Anda akan melenting  padaanya separuh jalan?

 1. Squats adalah universal

Satu-satunya langkah lain yang bekerja lebih dekat dengan otot dan mempunyai penggunaan yang praktikal dan berfungsi adalah ‘deadlift’ itu. Squats adalah corak pergerakan quintessential untuk tubuh manusia.

 1. Squats akan mencabar rantaian posterior anda

Anda mendengar banyak perkara mengenai pembangunan rantaian posterior hari ini dan bagaimana penting ia adalah untuk bukan sahaja untuk prestasi tetapi fungsi sehari-hari dan keseimbangan kekuatan. Leg Extention melakukan zilch untuk rantaian posterior. Squats bekerja bukan sahaja pada  ‘quads’ tetapi juga pada ‘ham’ dan ‘glutes’. Sama pentingnya ialah otot lumbar,upper back, traps dan leher.

 1. Squats akan meningkatkan fleksibiliti

Sekali lagi, gerakan pelbagai penuh akan memerlukan fleksibiliti dan keperluan untuk keregangan. Lebih banyak anda meningkatkan rangkaian anda gerakan di seluruh pinggul anda, glutes, lutut dan pergelangan kaki lebih baik squat/mencangkung anda akan menjadi. Bekerja pada bentuk dan fungsi anda akan memberi motivasi kepada anda lagi untuk memperoleh semua peralatan untuk meningkatkan prestasi yang lebih baik.