Image result for healthy weight

 

Dengan jumlah liputan media yang kini banyak mengenai obesiti, berat badan, dan kesihatan, mudah bagi orang ramai untuk merasa risau tentang berat badan. Tetapi, ada langkah mudah yang boleh anda ambil untuk membantu menjaga berat badan dalam mengurangkan risiko mengalami penyakit kronik.

Checklist untu Berat Badan Sihat – adalah sumber bukan sahaja untuk individu tetapi juga bagi mereka yang sedang membantu orang lain menjadi sihat seperti Ibu bapa, penjaga, guru, penyelia tapak kerja, pengamal kesihatan awam, CEO Perniagaan dan masyarakat, dan penggubal dasar penjagaan kesihatan.

Jadi mana-mana individu yang sedang dalam  proses menurunkan atau mengawal berat badan. pastikan anda ada checklist berikut ye.

 

 

Makan dengan Baik dan Sihat

Image result for eat well

Kalori penting untuk berat badan – dan sesetengah makanan menjadikan kita lebih mudah untuk mengekalkan kalori . Makan yang sihat adalah kunci kepada kesihatan yang baik serta mengekalkan berat badan yang sihat. Ia bukan sahaja apa dan berapa banyak yang kita makan tetapi juga, bagaimana kita makan juga penting.

 

Kekal Cergas

Image result for stay active

Selain makan makanan yang sihat, tiada yang lebih penting untuk menjaga berat badan daripada melakukan aktiviti secara rutin. Sekiranya terdapat magik untuk mendapatkan kesihatan yang baik, aktiviti fizikal ialah jawapannya.

Berapa banyak aktiviti yang anda plan bergantung kepada sama ada anda seorang kanak-kanak atau orang dewasa dan apakah matlamat anda: kesihatan yang baik atau kawalan berat badan. Terdapat banyak cara untuk bergerak. Pilih aktiviti yang anda nikmati.

Sebagai tambahan untuk terus aktif, penting bagi semua kumpulan usia untuk meminimumkan “waktu duduk” (masa yang tidak aktif), terutama sekali masa yang dihabiskan menonton televisyen.

 

Bataskan Masa Tidak Aktif Anda

Image result for Limit Screen Time

Menonton televisyen (TV) boleh menjadi menyeronokkan dan bermaklumat; malangnya ia juga boleh menjadi bahaya berlipat ganda apabila dalam bab berat badannya. Ia adalah satu aktiviti yang tidak aktif yang juga mempromosikan makanan yang tidak sihat ketika iklan, peletakan produk, dan promosi lain yang sentiasa memperlihatkan makanan kalori dan minuman berkhasiat rendah.

 

Dapatkan Tidur yang Mencukupi

Image result for Dapatkan tidur yang mencukupi

Terdapat banyak bukti bahawa tidur malam yang baik adalah penting untuk kesihatan yang baik-dan juga boleh membantu menjaga berat badan. Berapa banyak keperluan seseorang adalah berbeza-beza banyaknya, tetapi terdapat bukti yang baik bahawa banyak kanak-kanak dan orang dewasa tidak mendapat tidur yang cukup.

 

Berikan Anak Anda Permulaan yang Terbaik

Image result for Give Kids a Good Start

Tidak pernah terlalu awal untuk meletakkan asas untuk kesihatan yang baik, dan terdapat bukti yang baik bahawa tahun-tahun awal kanak-kanak, dan juga pada masa semasa kehamilan, boleh memberi kesan penting kepada berat badan mereka di kemudian hari.

Bersama-sama dengan bantuan penjaga kesihatan mereka, wanita hamil, ibu hamil, dan ibu-ibu baru boleh mengambil langkah-langkah yang dapat membantu meningkatkan kesihatan mereka sendiri serta kesihatan anak-anak mereka.

 

Relaks

Image result for relax

Dunia hari ini penuh dengan tekanan . Ini adalah bahagian kehidupan yang biasa, tetapi apabila tekanan ini menjadi terlalu banyak, mereka boleh membawa tekanan kepada kesihatan dan menyumbang kepada peningkatan berat badan dengan membawa kepada makan tidak sihat dan aktiviti tidak sihat lain.

Salah satu cara terbaik untuk mengawal tekanan juga salah satu cara terbaik untuk memerangi penambahan berat badan: aktiviti fizikal biasa. Pendekatan badan minda, seperti latihan pernafasan, juga boleh memberi manfaat.