Image result for no time

Sibuk sangat? Tak ada masa nak workout? Cubalah ringankan punggung tu buat senaman ringkas ini.

Busy di tempat kerja sebabkan ramai yang tak mempunyai waktu untuk bersenam. Kesibukan juga turut menjadi alasan mengapa ramai orang tak peduli pasal kepentingan bersenam, walaupun ada aje senaman yang ringkas!

Senaman seperti bersukan, bersenam robik, berjalan kaki dan sebagainya membuatkan tubuh kita menjadi lebih cergas, segar dan sistem perjalanan darah juga menjadi lebih teratur. Bahkan, amalan gaya hidup sihat ini juga turut mengurangkan risiko menghadapi penyakit-penyakit yang berisiko tinggi.

Sebenarnya mengabaikan waktu bersenam bukanlah perkara yang elok. Even anda terlalu busy sangat dengan kegiatan harian, itu tidak bermakna tak boleh nak bersenam. Ada beberapa jenis senaman ringkas yang boleh kita lakukan setelah selesai melakukan sebarang aktiviti, sama ada kerja kat pejabat mahupun di rumah.

 

 

1.Berjalan Kaki

Image result for walking

Berjalan kaki merupakan salah satu senaman ringkas yang cukup sederhana yang boleh anda lakkan pada setiap hari. Luangkan waktu anda seketika setiap pagi untuk berjalan kaki. Biasakan diri untuk bangun pagi dan berjalan  di sekitar kawasan kediaman anda.

Jika jarak ke tempat kerja/kampus cukup dekat, tidak ada salahnya jika anda berjalan kaki sahaja. Selain itu, anda juga boleh menggunakan waktu ketika berbual di telefon bimbit untuk menggerakkan kaki anda daripada hanya duduk berdiam diri di kerusi. Percayalah, senaman klasik ini mampu memberikan manfaat yang luar biasa buat anda.

 

2. Squat

Image result for squats

Senaman ini sangat bagus untuk membentuk otot punggung dan paha anda.Gerakan squat cukup mudah sehingga anda boleh melakukan squat pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Caranya : berdiri, duduk di kerusi atau bangku, kemudian berdiri lagi. Ulangi gerakan tersebut sebanyak 15-20 kali.

 

3. Jogging

Image result for jogging

Jogging tidak semestinya  perlu dilakukan di luar rumah jika anda tidak mempunyai banyak waktu untuk melakukannya. Senaman ringkas ini tidak sukar untuk anda lakukan. Anda boleh meluangkan waktu di pagi hari untuk melakukannya. Memadai jika anda lakukannya, paling minimum 10 minit pada setiap hari. Malahan, anda boleh melakukannya sambil menoton televisyen ataupun mendengar muzik.  Senaman ringkas ini baik untuk membentuk massa otot dan juga membakar kalori dalam tubuh anda.

 

4. Push Up &  Sit Up

Image result for pushup and sit ups

Senaman ringkas yang ke-empat adalah push up dan sit up. Senaman ringkas ini tidak memerlukan waktu yang banyak dan boleh anda lakukan di pada waktu-waktu terluang  pada setiap hari. Cuba lakukannya 10-15 kali  dan anda juga boleh melakukan push up to the wall sebagai alternatif jika push up konvensional itu masih sukar untuk anda lakukan.

Caranya, push up dalam posisi berdiri dengan tangan yang melekat di dinding. Senaman ringkas ini mampu membakar kalori tubuh anda dan membuat tubuh anda menjadi segar serta boleh membentuk otot tubuh anda.

 

 5. Abdominal Exercise

Image result for abs exercises

Anda hanya memerlukan 5 minit setiap hari untuk melakukan senaman ringkas yang menguatkan otot perut. Senaman  tersebut seperti bicycle crunch, plank, dan mountain climber. Tiga senaman ini sangat cepat untuk membakar kalori tubuh serta menjaga kesegaran tubuh anda  sepanjang hari.