chocoCoklat gelap

 

 1) coklat gelap adalah baik untuk jantung anda

Image result for dark chocolate for heart

Kajian menunjukkan bahawa makan sejumlah kecil coklat gelap dua atau tiga kali setiap minggu boleh membantu menurunkan tekanan darah anda. Coklat gelap memperbaiki aliran darah dan boleh membantu mencegah pembentukan darah beku. Makan coklat gelap juga boleh mencegah arteriosklerosis (pengerasan arteri).

 

2) Coklat gelap adalah baik untuk otak anda

Image result for dark chocolate for brain

Coklat gelap meningkatkan aliran darah ke otak dan juga untuk jantung, jadi ia boleh membantu meningkatkan fungsi kognitif. Coklat gelap juga membantu mengurangkan risiko strok.

Coklat gelap juga mengandungi beberapa sebatian kimia yang mempunyai kesan positif ke atas mood dan kesihatan kognitif. Coklat mengandungi phenylethylamine (PEA), bahan kimia yang sama otak anda cipta apabila anda berasa seperti anda jatuh cinta. PEA menggalakkan otak anda untuk melepaskan endorfin, jadi makan coklat gelap akan membuatkan kita berasa gembira.

Coklat gelap juga mengandungi kafein, perangsang ringan. Walau bagaimanapun, coklat gelap mengandungi kafein lebih kurang daripada kopi. Satu bar 1.5 auns  coklat gelap mengandungi 27 mg kafein, berbanding dengan 200 mg dijumpai di dalam cawan lapan auns kopi.

 

3) Coklat gelap membantu mengawal gula dalam darah

Image result for dark chocolate for blood sugar

Coklat gelap membantu menjaga saluran darah yang sihat dan peredaran anda tidak terjejas untuk melindungi terhadap penyakit kencing manis jenis 2. Flavonoid dalam coklat gelap juga membantu mengurangkan rintangan insulin dengan membantu sel-sel anda untuk berfungsi secara normal dan mendapatkan semula keupayaan untuk menggunakan insulin badan anda dengan berkesan. Coklat gelap juga mempunyai indeks glisemik yang rendah, bermakna ia tidak akan menyebabkan peningkatan yang besar dalam kadar gula dalam darah.

 

4) Coklat gelap kaya antioksidan

Image result for antioxidant chocolate

Coklat gelap penuh dengan antioksidan. Antioksidan membantu membebaskan badan anda daripada radikal bebas yang menyebabkan kerosakan oksidatif kepada sel-sel. Radikal bebas memberi kesan dalam proses penuaan dan boleh menjadi punca kanser, jadi makan makanan yang kaya antioksidan seperti coklat gelap boleh melindungi anda daripada pelbagai jenis kanser dan melambatkan tanda-tanda penuaan.

 

5) Coklat gelap mengandungi Theobromine

Image result for Theobromine

Coklat gelap mengandungi theobromine, yang telah boleh mengeraskan enamel gigi. Ini bermakna coklat gelap, tidak seperti kebanyakan gula-gula, mengurangkan risiko anda mendapat kaviti jika anda mengamalkan kebersihan gigi yang betul.

Theobromine juga perangsang ringan, walaupun tidak sekuat kafein. Ia boleh, bagaimanapun, membantu untuk melegakan batuk.

 

6) Coklat gelap tinggi vitamin dan mineral

Image result for vitamin and mineral chocolate

Coklat gelap mengandungi beberapa vitamin dan mineral yang boleh menyokong kesihatan anda. Coklat gelap mengandungi beberapa vitamin dan mineral berikut dalam kepekatan yang tinggi:

 

Potasium

Tembaga

magnesium

Iron

Tembaga dan kalium dalam coklat gelap menghalang strok dan penyakit kardiovaskular. Zat besi di dalam coklat gelap melindungi daripada kekurangan zat besi anemia, dan magnesium dalam coklat membantu mencegah diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.