Image may contain: 1 person, sitting and text

Masalah am bagi wanita di Malaysia ni adalah saiz peha yang semakin mengembang walaupun dah di suruh berhenti mengembang. banyak faktor yang menyumbang kepada pembesaran bahagian peha yuolls ni, antaranya seperti pemakanan, genetik ataupun gaya hidup yuolls.

Tapi kak Ziana percaya, ramai antara kita ni mengimpikan bentuk peha yang menarik lantas menghilangkan masalah pehe bergesel antara satu sama lain sampai boleh melecet.

Jadi dalam blog entri kali ni, sini ada 5 cara Kak Ziana nak share untuk workout peha yuolls okay. Rajin-rajin praktis

 

 

‘Kerusi bayangan’

Image may contain: 1 person, smiling, text

Berikut adalah cara untuk senaman “kerusi bayangan”:

– Berdiri tegak sambil bersandar pada dinding.

– Rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan-lahan. Turunkan badan sehingga kedudukan badan seperti sedang duduk. Bayangkan anda sedang duduk di atas kerusi.

– Bila anda sudah ‘duduk’, cuba bertahan selama mana yang anda boleh sebelum anda berdiri tegak semula.

Kebanyakan orang hanya boleh bertahan untuk beberapa saat sahaja pada permulaan. Setelah membiasakan diri, anda pasti akan dapat bertahan lebih lama.

Cuba capai 10 saat pada permulaan, dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukannya beberapa kali. Lakukan 5 kali setiap hari.

 

Pergerakan “menggunting”

Image may contain: 1 person, smiling

Latihan ini menumpukan bahagian peha sebelah dalam. Senang sangat! Baring atas lantai dengan kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah.

Bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas. Silangkan kaki anda dengan kaki kanan bersilang di atas kaki kiri. Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan.

Ulang langkah ini 12 – 15 kali untuk setiap set. Anda akan dapat rasa tekanan di otot-otot bahagian peha anda.

 

Pusingan Bulatan

Image may contain: 1 person, smiling, text

Baring mengiring di atas lantai dengan sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda.

Angkat sebelah kaki ke atas setinggi yang boleh. Tarik nafas, dan pusingkan kaki yang anda angkat itu mengikut pusingan jam.

Gerakkan seluruh kaki tanpa menggerakkan pinggul anda. Buat pusingan jam sebanyak 5 kali sebelum ulang langkah tersebut menggunakan kaki yang sebelah lagi pula. Lakukan sehingga 10 set jika boleh.

 

Pakai kasut tumit tinggi

Image may contain: one or more people, shoes and text

Kalau sebelum ini kita memerlukan alasan untuk pakai kasut tinggi, inilah masanya! Memakai kasut tinggi boleh membentuk otot betis dan peha. Walaupun kita kena beringat yang amalan memakai kasut tinggi ini boleh memberi kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlulah berhati-hati!

Kajian mengatakan bahawa kita tidak sepatutnya menggunakan kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inci!

 

Melompat di atas trampoline

Image may contain: 3 people, people smiling

Melompat di atas trampoline ini sangat baik untuk peredaran darah dalam badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolism, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yang cantik.

Lakukan aktiviti ini selama setengah jam dapat membakar hampir 200 kalori dalam badan. Ia juga aktiviti yang sangat menarik yang anda boleh lakukan bersama keluarga mahupun rakan-rakan anda!