Image result for jogging wrong

Lari adalah sukan yang paling popular dipilih orang ramai. Selain berkesan, kosnya juga adalah yang paling minimum. Hanya perlu bermodalkan kasut training yang sesuai. yuolls dah boleh mula untuk berlari. Sayangnya, ada beberapa kesalahan yang sering dilakukan tanpa kita sedar ketika berlari.

So dalam blog entri kali ni, Kak Ziana nak share beberapa kesalahan kita time weolls ni semua syok berlari. Ni lah di antaranya 5 kesalahan yuolls.

 

 

Memilih waktu yang salah

Image result for wrong time

Banyak yang menganggap lari di pagi hari lebih sihat daripada malam hari, padahal belum tentu macam tu. Waktu terbaik untuk berlari idealnya disesuaikan dengan jam aktif Anda. Jika Anda bekerja sampai tengah malam, tentunya sangat tidak ideal jika memaksakan diri berlari saat subuh sebab tubuh perlu berehat. Pastikan juga Anda telah cukup tidur sebelumnya (antara 6-8 jam) agar tubuh siap sedia untuk ‘bekerja keras’.

 

Minum hanya saat haus

Image result for drink jogging
Saat Anda berlari di angin yang dingin, tubuh tidak akan banyak mengeluarkan keringat. Hal ini membuat Anda berpikir tubuh tidak memerlukan banyak minum. Padahal, meskipun Anda tidak berkeringat ataupun merasa haus, tubuh tetap mengeluarkan air. Cuba minum setiap 10-15 minit ketika  berlari. Jika Anda berlari dengan intensiti lebih dari 30 minit, tak ada salahnya untuk minum minuman isotonik.

 

Menganggap semua lokasi sama

Image result for jogging hill\
Lari memang boleh dilakukan di mana saja. Namun, sesuaikan dengan kondisi tubuh Anda. Jika Anda memiliki masalah pada lutut atau pinggang, elakkan lokasi yang berbatu karena ia memberikan tekanan lebih besar pada otot. Lebih baik, pilih berlari di taman, tanah, atau trek joging yang dilapisi balapan. Semakin keras permukaan berlari Anda, semakin kuat pula tekanan yang akan dialami otot Anda.

 

Tidak peduli pencemaran udara

Image result for jogging in the traffic
Anda mungkin ingin memaksimalkan waktu bersukan sehingga memilih berlari ke rumah waktu pulang dari kerja. Namun, kalau kalan anda penuh dengan asap kendaraan, ia boleh mengancam kesihatan Anda. Karbon monoksida akan masuk ke aliran darah dan hemoglobin tidak boleh menyerap oksigen. Belum lagi debu-debu jalanan siap masuk ke saluran pernafasan. Tak pasal-pasal, Anda malah mengalami sesak nafas pula.

 

Fokus pada tempoh latihan

Image result for long distance running
Semakin lama Anda berlari, kalori yang dikeluarkan memang semakin banyak. Tapi, Anda akan lebih efektif jika mengutamakan intensiti daripada tempoh latihan. Daripada berlari terus menerus tanpa henti selama satu jam, Anda boleh cuba cara HIIT (High Intensity Interval Training).

Contohnya dalam waktu 15 minit, kombinasikan sprint selama 15 detik dan jalan cepat 30 detik berulang kali. Atau jika Anda berlari 30 minit, kombinasikan sprint 2 hingga 5 minit dan lari lambat 30-60 detik.