Image result for white skin

Jika kulit yuolls sedikit pucat, menggunakan bahan organik dan semula jadi boleh memutihkannya kepada beberapa tahap kecerahan. Dengan bahan organik, kesan sampingan yang buruk yang biasanya terdapat pada produk pemutih kulit kimia juga dapat dielakkan. Cara paling mudah nak cerah adalah dengan tidak berada di bawah matahari. Tak ada ubat magik yang boleh mencerahkan kulit lebih daripada satu atau dua tahap kecerahan, jadi pastikan harapan yuolls tu realistik – dan yang paling penting, ingatlah yang kulit gelap juga adalah cantik.

 

 

Cara 1: Sapukan larutan jus lemon

Image result for lemon juice solution

Jus lemon telah digunakan selama beribu tahun sebagai pencerah kulit semula jadi. Ia mengandungi asid yang melunturkan kulit sedikit dan mengelupas lapisan atas sel kulit yang lebih gelap. Oleh kerana jus lemon tulen boleh merengsakan kulit, buat larutan jus lemon dengan mencampurkan satu bahagian jus lemon kepada satu bahagian air. Ambil bebola kapas dan sapu larutan pada kulit anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian basuh dengan air suam.

  • Hadkan penggunaan larutan jus lemon kepada hanya satu hingga dua kali seminggu. Menggunakannya terlalu kerap boleh membawa kepada kerengsaan kulit. Sapukan pelembap selepas membilas jus lemon kerana jus boleh mengeringkan kulit anda.
  • Anda sepatutnya boleh melihat hasilnya selepas tiga hingga empat minggu penggunaan larutan tersebut untuk beberapa kali seminggu. Walaupun jus lemon tidak memberikan kesan sepantas kilat, ia adalah larutan semula jadi paling berkesan yang boleh anda dapati.
  • Berhati-hati jika anda ingin menyapu sebarang jenis jus sitrus pada muka anda. Fitofotodermatitis boleh disebabkan oleh tindak balas di antara cahaya UV dan bahan kimia yang memfotosintesis yang didapati dalam buah sitrus. Walaupun anda boleh menggunakan jus lemon pada kulit anda, anda perlu bersihkan jus tersebut secukupnya sebelum keluar dan berada di bawah cahaya matahari.

 

Cara 2: Cuba rendaman susu lemon

Image result for lemon milk bath

Untuk rawatan pencerahan seluruh tubuh yang melegakan, mulakan dengan memenuhkan tab mandi dengan air panas. Tuang satu cawan susu penuh krim dan perah jus daripada sebiji lemon ke dalam tab. Kacau campuran supaya susu dan lemon terserak rata ke seluruh tab. Berendam di dalam tab selama 20 minit, kemudian bilas tubuh anda dengan air bersih.

  • Susu dalam rendaman ini mempunyai enzim yang mencerahkan kulit dengan lembut. Ia juga melembapkan kulit, mengimbangi ciri-ciri pengering kulit pada jus lemon.
  • Cubalah rendaman susu sekali seminggu dan anda boleh melihat hasilnya selepas lebih kurang satu bulan.

 

Cara 3: Buat masker madu dan yogurt

Image result for honey and yogurt face mask

Seperti susu, yogurt mengandungi enzim yang boleh memutihkan kulit dengan lembut. Madu mempunyai ciri-ciri pelembapan dan anti bakteria. Bersama, kedua-dua bahan ini menghasilkan masker yang menyihatkan. Campurkan satu bahagian madu dan satu bahagian yogurt, kemudian sapukan campuran tersebut ke seluruh muka dan tubuh anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.

  • Pastikan anda guna yogurt biasa tanpa gula. Yogurt yang bergula atau berperisa akan menjadi terlalu melekit.
  • Sebagai ganti madu, cuba lenyek avocado atau gunakan aloe. Kedua-dua ramuan ini juga mempunyai kesan pelembapan yang bagus.

 

Cara 4: Cuba pes pemutih

Related image

Untuk kebaikan yang lebih pekat, cuba buat pes yang pekat menggunakan bahan-bahan semula jadi yang membantu memutihkan kulit. Sapukan pes pada muka anda yang baru dibersihkan, biarkan selama 15 minit kemudian bilas dengan air suam. Di sini disediakan dua resepi untuk pes pemutih semula jadi:

  • Pes tepung kacang kuda. Tuang ¼ cawan tepung kacang kuda ke dalam mangkuk. Tambahkan jus lemon atau susu secukupnya untuk membuat pes yang pekat.
  • Pes kunyit. Tuang 1 sudu besar kunyit ke dalam mangkuk. Tambahkan jus lemon atau susu secukupnya untuk membuat pes yang pekat.