Image result for overeating

Berapa kali yuolls makan berlebihan hingga rasa perut tu sangat penuh? Tabiat makan seperti ini boleh membahayakan kesihatan yuolls, terutamanya jika makanan yang korang makan tu adalah makanan segera atau makanan yang diproses dengan cara yang kurang sihat sehingga hilang nutrien semula jadi.

Makan banyak makanan yang rendah kalori dan kaya nutrien seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan daging tanpa lemak adalah cara yang baik untuk mengelakkan makan terlalu banyak daripada kelaparan. Kekayaan nutrien seperti serat boleh membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Dalam entri kali ni Kak Ziana nak share apa yang berlaku apabila anda makan terlalu penuh.

 

 

1. Pertambahan Berat Badan yang TidakĀ  Sihat

Image result for overweight

Ramai yang makan berlebihan pasti akan mendapat berat badan yang tidak sihat jika makanan yang kita pilih kurang berkhasiat dan anda pula tidak melakukan senaman. Jika anda mengambil lebih banyak kalori daripada tubuh anda boleh bakar, itulah masanya kenaikan berat badan berlaku. Menurut satu kajian pada tahun 2001 yang berjudul “Obesiti”, orang yang mempunyai kebiasaan makan berlebihan mempunyai kecenderungan untuk menjadi malas dan mudah menghidap obesiti.

 

2. Bahaya untuk Kesihatan Fizikal

Image result for physical health

Mendapatkan berat badan bukanlah satu-satunya masalah fizikal yang akan anda alami dari makan sampai perut penuh. Sekiranya makanan yang dimakan termasuk dalam kategori tahap lemak tinggi, makanan segera atau gula buatan yang tinggi, anda boleh mengalami peningkatan tenaga segera dengan cepat menurun selepas itu, menjadikan tubuh anda berasa lelah dan letih. Makanan yang tidak sihat ini boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti kembung. Terlalu banyak makanan juga boleh menyebabkan kesakitan pada tulang dan sendi akibat kenaikan berat badan yang menekan kerangka badan, terutama di bahagian belakang dan pinggang.

 

3. Bahaya Gangguan Kesihatan Mental

Image result for mental health

Makan terlalu banyak, percaya atau tidak berpotensi menyebabkan penyakit mental. Apabila anda mengalami peningkatan berat badan daripada makan terlalu banyak, anda mungkin kehilangan keyakinan diri kerana hubungan antara keyakinan dan penampilan anda semakin rapuh. Keyakinan diri rendah yang berterusan boleh menyebabkan kemurungan, kegelisahan, kesulitan prestasi seksual dan masalah keintiman dalam suami dan isteri, dan obsesi terhadap makanan dan pengiraan kalori.

 

4. Bahaya Penyakit Lain

Image result for stroke

Dalam jangka masa panjang, tabiat makan yang berlebihan juga boleh menyebabkan obesiti, yang membawa kepada risiko penyakit jantung, diabetes tahap-2, penyakit pundi kencing, beberapa jenis kanser, kolesterol tinggi dan apnea tidur. Anda juga boleh mengalami tekanan darah tinggi dan risiko mengalami strok.