101-faedah-senaman

101 FAEDAH SENAMAN

Setiap hari kita mencari alasan untuk tidak bersenam. Tetapi adakah apa-apa alasan alasan yang sah, jika ia kompromi kesihatan anda dan boleh membawa kepada penyakit yang melemahkan dalam jangka masa panjang? 101 sebab untuk untuk menentang setiap alasan yang dapat difikirkan untuk tidak melakukan senaman harian anda. Berikut adalah sebab-sebab mengapa anda perlu bersenam dan bagaimana mereka memberi kesan kepada setiap aspek kesihatan anda dan gaya hidup anda.

 1. Terdapat hubungan yang pasti antara kadar kematian awal yang tinggi dan tidak aktif kronik. Latihan menggalakkan panjang umur dengan mengurangkan risiko kematian pra-matang.2. Latihan melambatkan proses penuaan, sekali gus memelihara gaya hidup dan belia.3. Latihan mengurangkan risiko mendapat penyakit tidak menimbulkan kinetik (orang-orang yang berkaitan dengan kekurangan pergerakan). Ia menghalang insiden dan / atau membantu mengawal proses penyakit tersebut.4. Senaman membantu mencegah atau mengawal penyakit arteri koronari dan penyakit kardiovaskular kerana kurang bersenam adalah faktor risiko nombor satu untuk mendapat penyakit ini.

  5. Senaman membantu mencegah cerebro-vaskular penyakit (Strok).

  6. Senaman membantu mengawal Tri-glycerides dalam darah. Tri-glycerides ini sama bahaya dengan kolesterol dan membawa kepada penyakit jantung.

  7. Senaman aerobik yang kerap membantu mengawal / mencegah tekanan darah tinggi.

  8. Latihan menghalang pembekuan darah sekali gus mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

  9. Latihan meningkatkan keanjalan saluran darah yang mengurangkan rintangan kepada aliran darah. Ini seterusnya membantu mencegah tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

  10. Kelikatan darah menurun akibat daripada senaman. Ini akan mengurangkan tekanan pada jantung seperti darah sedikit cair adalah lebih mudah untuk mengepam dan juga menghalang pembekuan.

  11. Latihan meningkatkan HDL (Kolesterol baik) tahap dalam badan yang menghalang pembentukan plak pada dinding dalaman arteri. Ini seterusnya menghalang serangan jantung dan strok.

  12. Latihan menguatkan otot jantung yang meninggalkan pembesaran ventrikel sekali gus meningkatkan pengeluaran kardiak dan daya tahan.

  13. Latihan memperbaiki toleransi glukosa keseluruhan dan sensitiviti insulin sekali gus mengurangkan risiko untuk jenis-jenis kencing manis.

  14. Latihan meningkatkan jisim otot yang dikaitkan dengan pelbagai fungsi fisiologi penting. Jisim otot membantu mengoptimumkan fungsi-fungsi ini seterusnya menggalakkan kesihatan yang baik dan gaya hidup.

  15. Latihan meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot yang meningkatkan keupayaan anda untuk melaksanakan kerja dan fungsi optimum dalam kehidupan sehari-hari.

  16. Latihan meningkatkan keupayaan badan untuk mengawal suhu dalamannya sekali gus menjadikannya lebih sesuai untuk menghadapi tekanan haba.

  17. Latihan meningkatkan status penghidratan badan. Ini membantu mengelakkan dehidrasi untuk melakukan senaman berat atau tekanan haba.

  18. Senaman membantu meningkatkan / mengekalkan keupayaan tulang serta mengurangkan risiko mendapat osteoporosis (masalah tulang).

  19. Latihan meningkatkan imuniti dapat membantu badan untuk melawan penyakit berjangkit.

  20.Cahaya biasa untuk senaman yang sederhana membantu mengurangkan kesakitan gejala yang disebabkan oleh arthritis.

  21. Senaman membantu mengurangkan risiko mendapat kanser.

  22. Latihan daya tahan yang kerap membantu mengurangkan risiko untuk buah zakar dan kanser prostat pada lelaki.

  23. Latihan daya tahan yang kerap membantu mengurangkan risiko untuk payudara, pangkal rahim, ovari dan kanser rahim di kalangan wanita.

  24. Latihan daya tahan yang kerap membantu mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser yang memberi kesan kepada sistem penghadaman.

  25. Senaman membantu mengurangkan rasa sakit otot kronik yang disebabkan oleh keradangan tisu penghubung.

  26. Kekejangan otot kronik dan kekakuan juga boleh dicegah dengan senaman yang kerap.

  27. Latihan kekuatan meningkatkan Resting Metabolic Rate (RMR). Peningkatan RMR bermakna anda membakar lebih banyak kalori ketika berehat sekali gus meningkatkan komposisi badan anda.

  28. Latihan ketahanan membantu membakar sejumlah besar kalori lemak.

 2. Senaman yang kerap membantu menurunkan lebihan lemak berat badan yang merupakan faktor risiko untuk beberapa penyakit penyakit degeneratif kronik terutama jantung.30. Senaman yang kerap membantu melegakan sembelit, menyelaraskan pergerakan usus dan mencegah kembung perut.31. Latihan meningkatkan penghadaman dan meningkatkan penyerapan optimum nutrien.32. Latihan membantu meningkatkan ambang kesakitan, sekali gus membantu menangani dengan lebih baik daripada rasa sakit dan meningkatkan keupayaan kerja maksimum.

  33. Latihan meningkatkan fungsi endokrin yang menggalakkan fungsi mengoptimum pelbagai sistem fisiologi sekali gus meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan.

  34. Latihan meningkatkan kesihatan seksual dan prestasi.

  35. Senaman boleh meningkatkan kesuburan pada lelaki dan wanita.

  36. Senaman boleh membantu membetulkan disfungsi erektil dengan meningkatkan peredaran dan mengurangkan tekanan mental.

  37. Latihan daya tahan yang kerap membantu meningkatkan jumlah kapasiti paru-paru, dan meningkatkan ketahanan.

  38. Senaman Ketahanan lebih kerap membantu mencegah dan mengurangkan obstruktif kronik dan penyakit paru-paru.

  39. Secara keseluruhan saluran pernafasan dan paru-paru kesihatan boleh dipertingkatkan dengan senaman yang kerap.

  40. Oksigen membawa kapasiti darah boleh diperbaiki dengan latihan ketahanan biasa.

  41. Fungsi mental dan memori boleh meningkat dengan ketara disebabkan senaman.

  42. Senaman yang kerap boleh membantu memerangi gangguan neurologi yang serius seperti Alzheimer dan penyakit Parkinson.

  43. Tekanan mental boleh menjadi stabil dengan senaman yang kerap.

  44. senaman ketahanan dikenali untuk melepaskan hormon rasa-baik tertentu seperti endorfin, Seratonin dan norepinephrine yang membawa perasaan umum keghairahan dan kesejahteraan. Keadaan ini dikenali sebagai “High Runner” adalah Buster tekanan psikologi dan emosi yang hebat dan penganjur kesihatan yang baik.

  45. Senaman boleh meningkatkan keyakinan diri dan harga diri dengan meningkatkan imej badan seseorang melalui kehilangan berat badan dan nada otot dipertingkatkan.

  46. Senaman meningkatkan kesihatan saraf dan neuro-penghantaran.

  47. kesedaran mental dan penumpuan boleh bertambah baik melalui senaman.

  48. limfa perparitan boleh diperbaiki melalui senaman dan kesihatan limfa dapat dikekalkan.

  49. Latihan menguatkan tulang dan ligamen.

  50. Latihan rintangan menguatkan otot, meningkatkan keupayaan contractile, dan meningkatkan saiz otot.

  51. Tendon dan tisu penghubung dikukuhkan lagi dengan senaman rintangan biasa.

  52. Fleksibiliti bersama dibantu oleh senaman.

  53. cCecair sinovial dalam sendi meningkat dan kelikatan menurun seterusnya menggalakkan kesihatan sendi.

  54. Edaran kepada tisu dr tulang sendi juga dipermudahkan sekali gus meningkatkan kesihatan tulang rawan.

  55. Senaman memperbaiki keseimbangan.

  56. Proprioception (kesedaran badan) juga boleh meningkat dengan ketara melalui senaman sahaja.

  57. Latihan meningkatkan ketangkasan, koordinasi, dan refleks.

  58. Ketidakseimbangan otot boleh diperbaiki melalui latihan kekuatan yang tetap.

  59. Penjajaran badan boleh diperbetulkan melalui latihan tertentu.

  60. Sikap boleh meningkat dengan ketara melalui latihan pembetulan biasa sekali gus meningkatkan imej tubuh yang positif.

  61. Mekanik badan boleh diperbaiki melalui kekuatan dan fleksibiliti latihan-latihan.

  62. Atas 13 mata (47 hingga 59) memainkan peranan yang sangat penting dalam pencegahan kecederaan, pengoptimuman tenaga dan meningkatkan kecekapan fizikal secara keseluruhan.

  63. Senaman yang kerap memainkan peranan penting dalam membetulkan gangguan selepas menopaus dan isu-isu yang berkaitan dengan kesihatan wanita, 15 daripada yang disenaraikan di bawah.

  64. Senaman memudahkan penghantaran biasa dan mengurangkan kesakitan yang dialami semasa proses kelahiran.

  65. Senaman boleh memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan psikologi wanita hamil.

  66. Senaman membantu mengurangkan berat badan selepas bersalin.

  67. Kehilangan tahap kecergasan selepas bersalin kerana kekurangan aktiviti juga boleh diperoleh semula melalui senaman.

  68. Ketidakseimbangan hormon di kalangan wanita selepas menopaus boleh stabil dengan bersenam, dengan itu menghalang perubahan emosi yang teruk.

  69. “Kilasan Panas” dan ketidakupayaan untuk mengawal suhu badan di kalangan wanita selepas menopaus boleh diperbetulkan melalui senaman.

  70. Kehilangan kepadatan tulang dan berlakunya kejadian osteoporosis di kalangan wanita selepas menopaus boleh dielakkan melalui senaman rintangan biasa.

  71. Estrogen bertindak sebagai antioksidan semula jadi di kalangan wanita. Selepas menopaus risiko penyakit jantung amat meningkat kerana kekurangan estrogen. Latihan daya tahan yang kerap membantu mencegah penyakit jantung di kalangan wanita selepas menopaus.

  72. Senaman membantu mengurangkan tekanan mental di kalangan wanita selepas menopaus.

  73. Kekuatan dan daya tahan senaman meningkatkan libido dan meningkatkan prestasi seksual di kalangan wanita selepas menopaus.

  74. Senaman membantu mencegah penambahan berat badan yang cepat, kesan sampingan menopause.

  75. kitaran haid boleh diselaraskan dalam wanita-wanita yang mengalami penyelewengan melalui senaman.

  76. Kekejangan haid dan gejala-gejala lain yang berkaitan juga boleh dikurangkan melalui senaman.

  77. Tekanan Pre Menstrual boleh dielakkan melalui senaman.

  78. Tekanan Valgus pada lutut dalaman wanita kerana ikat pinggang pelvis luas boleh dielakkan dengan senaman pembetulan yang betul dari usia muda.

  79. Senaman yang kerap ditambah pula dengan pemakanan yang baik adalah satu-satunya cara untuk memudahkan penurunan berat badan.

  80. Senaman yang kerap akan mengurangkan selera makan seterusnya menggalakkan penurunan berat badan.

  81 Aktiviti aerobik yang kerap akan menjadikan badan lebih berkesan untuk menggerakkan asid lemak semasa latihan, sekali gus memudahkan penurunan berat badan lebih cepat.

  82 Aktiviti fizikal Plentiful sejak zaman kanak-kanak awal hingga awal 30-an boleh menghalang tubuh daripada membangunkan adipos tambahan (tisu yang menyimpan lemak) dengan itu mencegah pertambahan berat badan dan obesiti di kemudian hari dalam kehidupan.

  83 Yang menyebabkan berpeluh, membuka liang pada kulit dengan membersihkan sisa seperti sel-sel mati dan debu yang mungkin menyekat mereka. Peluh juga membantu menghilangkan racun berbahaya melalui kulit, sekali gus meningkatkan kesihatan kulit.

  84 Latihan memudahkan pengecutan dan pengenduran otot licin kulit, sekali gus meningkatkan warna kulit sekata.

  85. Senaman (senaman terutama abdomen / belakang yang rendah) adalah satu cara pukulan pasti untuk mencegah sakit belakang dan bentuk yang terbaik pengurusan sakit belakang yang lebih rendah.

  86. Senaman membantu mengawal sistem sisa badan, membantu badan anda menyingkirkan toksin berbahaya.

  87. Latihan menggalakkan badan yang lebih muda dan sihat, kebebasan itu berpanjangan, dan kehidupan yang bermaruah untuk warga tua.

  88. Senaman membantu anda tidur dengan baik dengan melepaskan hormon yang dipanggil Seratonin, yang mendorong untuk tidur.

  89. Latihan melepaskan ketegangan otot yang membantu anda menjadi lebih tenang pada setiap masa.

  90. Bagi mereka yang banyak mengembara melalui udara, senaman yang kerap boleh mencegah gangguan serius yang dikenali sebagai urat-trombosis yang boleh disebabkan kerana menghabiskan masa yang lama di dalam gerabak bertekanan.

  91. Latihan meningkatkan prestasi dalam sukan rekreasi dan berdaya saing.

  92. Latihan berfungsi sebagai medium meditasi yang sangat baik. Menumpukan perhatian kepada apa yang anda lakukan dalam sesi senaman serta membantu anda mengambil fikiran anda daripada semua fikiran lain.

  93. Satu tabiat senaman yang kerap akan membantu membangunkan disiplin, dedikasi dan keazaman.

  94. Satu tabiat senaman juga akan membantu membangunkan pematuhan dan pematuhan yang mempunyai kepentingan dalam setiap aspek kehidupan.

  95. Senaman yang kerap boleh membantu dalam jangka panjang mengurangkan gejala asma.

  96. Latihan dikenali untuk melambatkan perkembangan AIDS pada individu yang terlibat.

  97. Senaman adalah satu bentuk terapi yang sangat baik untuk melawan pelbagai jenis penyalahgunaan dadah.

  98. Senaman membantu kebimbangan pertempuran dan kemurungan.

  99. Senaman membantu mengurangkan kejadian dan intensiti migrain.

  100. Sukan berat yang kerap boleh membantu meningkatkan ketinggian kepadanya potensi genetik optimum pada kanak-kanak yang semakin meningkat umur.

  101. Senaman yang kerap memberi tenaga anda dan membuat anda lebih aktif, menggalakkan keseluruhan kesihatan yang baik, dan kesejahteraan. Ianya membantu mengurangkan bilangan lawatan ke doktor dan dengan itu menjimatkan bil perubatan.